Український борщ

БорщБорщ для українця – те ж, що паста для італійця або суші для японця. Коли ж уперше з’явився борщ? Найперший борщ на території України з’явився декілька тисяч років тому. Природно, він відрізнявся від звичного нам. Тому, що був приготований з щавлю і яєць. Буряка, помідорів, картоплі і капусти в ті давні часи наші предки ще не знали. Вони потрапили у борщ у міру появи на території України. Існує легенда, що борщ в тому вигляді, до якого ми звикли, придумали козаки під час облоги Азовської фортеці. Провізія закінчувалася, ось козаки і зібрали в один казан все, що було. Результатом ми користуємося і понині.

Отже, що ж нам треба для борщу? Передусім бажання і гарний настрій.

Рецепт.

Інгредієнти: (на 5-ти літрову каструлю)

  • 0,5 кг м’яса (будь-кого, яке ви любите або маєте в холодильнику)
  • 5 великих картоплин
  • 1 середня морквина
  • 1 середній буряк
  • 1 – 2 цибулини
  • 300 г капусти
  • сіль за смаком
  • лавровий лист
  • інші спеції за смаком (перець чорний, перець запашний і так далі)
  • 0,5 ч.л лимонної кислоти
  • смалець (топлене сало)
  • 0,5 кг помідор або 3-4 ст.л томатної пасти
  • 1 перець (ротунда)

Приготування:

Мию, ріжу на шматочки м’ясо, заливаю водою і ставлю варити. Після закипання, зливаю воду, промиваю м’ясо і знову заливаю чистою водою. Варю м’ясо до напівготовності, солю, кладу нарізану кубиками цибулю.

Овочі для смаження

Овочі для смаження

Картопля

Картопля

Томатна паста

Томатна паста

Попередньо варене м'ясо

Попередньо варене м’ясо

капусточка

капусточка

смалець

смалець

Очищену картоплю ріжу на кубики і кладу у бульйон.

Поки картопля вариться, готую заправку. Ріжу маленькими кубиками цибулю, тру на велику терку моркву і буряк. Якщо варю борщ зі свіжими помідорами, то перетираю через дрібну терку і помідори (шкірки від помідорів викидаю). Розтоплюю на сковороді столову ложку смальцю, підсмажую лук до золотистого кольору, кладу до лука моркву і буряк. На буряк висипаю лимонну кислоту. Все перемішую, даю тушкуватися хвилин 5. Додаю перетерті помідори або томатну пасту. Знову все перемішую, накриваю кришкою і гашу 5-10 хвилин.

В той час, коли заправка гаситься, шаткую капусту і ріжу перець.

Коли готова картопля, кладу у бульйон капусту і перець ротунда. Через 5 хвилин виливаю у борщ заправку, кладу лавровий лист, перець горошком, сухий кріп. Даю борщу покипіти 5 хвилин.

Обов’язкова умова – борщ повинен настоятися хоч би 30 хвилин.

Подаю із сметаною, зеленню кропу і петрушки і, звичайно ж, з часничком і чорним хлібом.

 

Смачного!

 

Ваша оценка
recipe image
Рецепт
Український борщ
Опубликован
Средний рейтинг
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *